Redaktionellt innehåll
Dikter & Årsböcker

StraarupVår sekreterare i Karlfeldtsamfundets styrelse, Jørgen Straarup, lämnades sin post efter sex år och avtack­ades vid årsmötet med Karlfeldtmedaljen. Han måste också uppmärksammas som den trogne och pålitlige fotografen som under alla dessa år har dokumenterat våra mö­ten. De flesta av bilderna som publicerats i Karlfeldtbladet under de senaste åren har Jørgen tagit, och det finns många fler i ett stort ­arkiv. Tack för ett gediget arbete, Jørgen!

Musikern och poeten Lars Anders Johansson, som tidigare givit ut två skivor med tonsättningar av Erik Axel Karlfeldts poesi och som satt i Karlfeldtsamfundets styrelse 2008-2014, är aktuell med en ny sångbok. Sångboken, som ges ut av Bokförlaget Augusti innehåller texter, noter och ackordsanalyser till Johanssons samtliga utgivna visproduktion, från debuten Vingklippt 2007 till senaste skivan Renässans 2016.

Karlfeldtsamfundet inbjuder till VINTERMÖTE
Lördagen den 22 februari 2020 kl. 14.00
Börssalen, Källargränd 4 (vid Stortorget), Gamla stan, Stockholm

Karlfeldtsamfundets årsbok 2019 består av ett rikt urval uppsatser och föredrag av Christer Åsberg, Karlfeldtsamfundets ordförande åren 2001-2008. Under den tiden, men också före och efter, har han behandlat Karlfeldt och hans diktning i en rad sammanhang, både muntligt och skriftligt. Han har gett nya infallsvinklar på författarskapet och inspirerat till fortsatt och fördjupad läsning.

Dalecarlia Music Awards har instiftats för att uppmärksamma och manifestera styrkan och ­bredden i Dalarnas musikliv. Huvudman är Musik i ­Dalarna med partners och sponsorer som Sensus, ­Studiefrämjandet, Dalarnas Tidningar, Sveriges Radio. ABF, Falu Kommun och Borlänge Kommun. Priset för bästa ­album gick i år till Anna Ihlis för hennes CD med Karlfeldt-tolkningar, Avskedet 1864-2018.

I mars är dikten Första minnet Månades dikt på Upplands Väsbys bibliotek och Karlfeldt Månadens poet.Månades dikt är ett läsfrämjande projket för att lyfta och sprida poesin i det fysiska och digitala  biblioteksrummet. Biblioteket gör bokmärken som besökare får ta med, trycker upp diktern på planscher, publicerar på hemsida och på Facebook och den första tisdagen varje månad läses dikten högt tillsammans med en presenteration av författaren.  

24/3 kommer Anna Ihlis till biblioteket och framför sina tonsättningar som en bibliotekets Karlfeldtmånad. 

På Stockholms stadsbibliotek arrangeras den 11 februari kl. 18.00-19.00 en musikalisk kväll inspirerad av Erik Axel Karlfeldts poesi under rubriken ”Jag är en sjungande röst”. Hör Karlfeldts dikter läsas och sjungas tillsammans med besläktad poesi på ryska, polska, jiddisch och tyska.

Vid Karlfeldtsamfundets årsmöte på Biskops-Arnö i augusti valdes Odd Zschiedrich, f.d. kansliansvarig vid Svenska Akademien, till ny ordförande för samfundet. Han efterträder Claes-Bertil Ytterberg, som innehaft uppdraget sedan 2008. 

Den 17 oktober anlände Erik Axel Karlfeldts dotterdotter Mika Larsson till Kungliga biblioteket (KB) i Humlegården i Stockholm dragande på en rullväska. Mika hade meddelat att hon ville komma och överlämna material för att komplettera det redan omfattande Karlfeldtarkivet i KB.

Karlfeldtbladet försenat

I dagarna landade Karlfeldtbladet nr 2/2019 i brevlådan hos samfundets medlemmar, trots att det redan hunnit bli år 2020. Vi ber om ursäkt för förseningen, som orsakades av sjukdom. 

After Work i Allhelgonakyrkan, Lund den 11 oktober kl. 17.00

”Musik som tröst och möjlighet”

Utifrån Karlfeldts diktning
Stina Otterberg, författare & litteraturvetare
Kristina Nielsen-Jerneck, moderator
Allhelgona Motettkör
Johan-Magnus Sjöberg, dirigent och organist

Musik:
Brusala (Håkansson till text av Karlfeldt)
Snabbt jagar stormen (S-E Johansson till text av Karlfeldt)
Snabbt jagar stormen (J-M Sjöberg till text av Karlfeldt)
Vinterorgel (improvisation)

Fri entré

Karlfeldtsamfundet på instagramNu finns Karlfeldtsamfundet på Instagram! Kontot heter @karlfeldtsamfundet. Där hittar man dels nyheter om samfundets verksamhet och om Karlfeldt i stort, men också tillbakablickar, kunskap och fakta om Karlfeldt och hans verk. Ett återkommande inslag är temat ”lyrik­fredag”. Det går ut på att vissa fredagar publiceras en Karlfeldtdikt med anknytning till årstiden eller någon aktuell händelse.

I skrivande stund har kontot funnits i några veckor, men har redan så många som 113 följare. Däribland återfinns ­insti­tutioner som Litte­raturbanken och Svenska Akademiens ordbok, andra litterära sällskap som Strindbergssällskapet och ­Bodil Malmsten-sällskapet men också bokförlag, bibliotek, hög­skolor, organisationer, författare, musiker och skribenter – samt, sist men inte minst – privatpersoner med intresse för Karlfeldt. Skaffa Instagram-appen till din mobil du också, och börja följa @karlfeldtsamfundet för att ta del av flödet!

Stina Otterberg

Karlfeldtsamfundets års- och sommarmöte 2019 går av stapeln i Rättvik den 9-11 augusti. 

PROGRAM

Fredag 9 augusti
15.00 Incheckning Hotell Lerdalshöjden i Rättvik
17.00-18.00 Registrering
18.00 Hälsningsord Odd Zschiedrich, ordf. Karlfeldtsamfundet
18.15 Lätt middag
19.15 I trädgården hörs andra ekon. Fria tankar av Göran Greider, poet, samhällsdebattör, chefredaktör.
20.30 Musikaliskt divertissement Åsa Sundstedt, accordeonist, frilans- musiker och kantor i Orsa kyrka

Lördag 10 augusti
09.00 Årsmöte
Kaffepaus
11.00 Mörksuggans skapare och den siste dalmålaren – Verner Molin och Jerk Werkmäster, två Rättvikskonstnärer. Daniel Werkmäster, museichef för Uppsala konstmuseum.
12.15 Lunch
13.30 Föredrag: Den digitaliserade Karlfeldt – om Litteraturbanken och det litterära kulturarvet. Dick Claésson, huvudredaktör vid Litteraturbanken.
15.00 Kaffe
15.45 Hjort Anders – byspelmannen som klev upp på estraden. Prof. Gunnar Ternhag, musiketnolog, och riksspelman Hady Prett
18.30 Samling till middag över ett glas sprudlande dryck
19.00 Middag

Söndag 11 augusti
Utcheckning
09.30 Vi far till Sångs. Avfärd i enskilda bilar. Vi hjälps åt med bilskjuts.
10.00 Poesivandring i trädgården Kaffe och smörgås (för den som önskar).
Avslutning

PRISER OCH ANMÄLAN
Vi bor på Best Western Hotell Lerdalshöjden, som ligger högt upp med utsikt över Siljan. I Rättvik stannar tågen flera gånger om dagen och du kan boka transport från stationen till hotellet genom receptionen om du inte är bilburen. Adress: Mickelsgatan 1, 795 35 Rättvik Tel: 0248-511 50, E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Paketpris för hela vistelsen per person (inkl. deltagaravgift):
Dubbelrum inkl frukost 2 235 kr
Enkelrum inkl frukost 2 885 kr
Endast måltider och deltagaravgift 1 215 kr
Dubbelrum inkl frukost, per natt/pp 510 kr
Enkelrum inkl frukost, per natt 835 kr
Middag fredag kväll 225 kr Lördag 2 x kaffe + lunch 265 kr
Lördag, drink o trerätters middag exkl. vin 425 kr
Deltagaravgift 300 kr

Anmälan och bokning senast den 10 juli ­genom den anmälningsblankett som medföljde senaste numret av Karlfeldtbladet och insättning av avgiften på Karlfeldtsamfundets årsmöteskonto PG 1 28 78-5. Ange namn, telefonnummer och vilken typ av logi som önskas på betalningsunderlaget.

Anmälningsblanketten skickas till: Yngve Lennerstrand, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Norevägen 29, 182 64 Djursholm
Anmäl ev. särskilda behov (rörelsehinder, kost etc).

Ev. frågor besvaras av Yngve Lennerstrand, mobil 070-826 71 24

Gunnar Englund, kyrkomusiker i Uppsala, har gjort en ny komposition till Karlfeldts dikt Vinterorgel. Visst finns det redan flera tonsättningar, men inga där renässansinstrument tolkar de olika stämningslägena i diktverket. Instrumenteringen för stycket är kör, orgel, gambakvartett, blockflöjtskvartett, basuner och sinka, violin och solotenor.

Första framförandet blir lördag 2 mars kl. 18.00 i St Lars kyrka, Slottsgränd 7, Uppsala. Fritt inträde.

Mats Malm 01Litteraturvetaren Mats Malm har invalts i Svenska Akademien på stol XI, där han ­efterträder Klas Östergren, som tidigare i år begärt utträde ur församlingen. Som bekant satt Erik Axel Karlfeldt på den stolen åren 1904-31.

Man kan inte att tänka sig en bättre början på ett årsmöte än den vi fick på ­Biskops Arnö. Tio minuter före förhandlingarna tog Elisabet Waldenström fram ett manuskript som hon hittat i en diktsamling inköpt på Rönnells antikvariat i Stockholm.
(Manuskripten kan laddas ner som pdf i slutet av artikeln.)