2022 Lat klinga

Låt klinga våra dagar är en kalender uppbyggd kring Erik Axel Karlfeldts dikter, så valda att de sammantaget ger en vältalig och nyanserad bild av ett årsvarv i nordisk miljö.

Erik Axel Karlfeldt är en av våra mest folkkära lyriker. Hans dikter är älskade och lästa. Karlfeldts diktning är en del av det svenska kulturarvet. Karlfeldt tillhörde en bondesläkt, levde nära naturen och upplevde starkt det svenska odlingsåret och de olika årstidernas stämningar.

Kalendern kan användas vilket år som helst. I anslutning till varje datum finns skrivrader för egna noteringar och uppgifter om namnsdagar, helgdagar och övriga högtider som är bundna till datum. Boken innehåller också en kort presentation av Erik Axel Karlfeldt samt dikt- och namnsdagsregister.

Denna volym är en nyutgivning av den ursprungliga boken, som utgavs 1994. Förutom den tidigare boken i faksimiltryck finns nu även en inledande essä av litteraturvetaren Daniel Möller och efterord av Lars Falk, en av de ursprungliga redaktörerna. Låt klinga våra dagar är illustrerad av Gunnar Brusewitz.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris.

Den 28 oktober arrangerar V-Dala nation i Uppsala en Karlfeldtafton. Så här presenteras evenemanget: 

Välkommen att festligt och kravlöst dela glädjen och gemenskapen kring vår hembygds egen poet, V-Dalingen Erik Axel Karlfeldt!

Vi kommer uppleva mycket under kvällen, bland annat intressanta kortföredrag, utställning kring Karlfeldt som V-Daling, middag med underhållning och gemenskap. Vi erbjuder allt detta och ni tar med er nyfikenhetens längtan till en fin kväll kring vår käraste Dala-poet.

Kom och ta chansen att lära känna en av V-Dalas allra främsta!

När? 28 oktober
Tid? 17 ak
Var? Stora salen, V-Dala nation, ingång från Sysslomansgatan
Klädkod? Udda kavaj
Pris? 200/320 för studerande/icke-studerande
Anmälan? Sista anmälningsdag 23/10 och sker via denna länk.

 Karlfeldtsafton2

Karlfeldtsamfundet utlyser årligen en uppsatstävling för uppsatsskribenter på B- och C-nivå inom litteraturvetenskap eller angränsande ämnen. Uppsatsen ska behandla Erik Axel Karlfeldts diktning och författarskap. Sista inlämningsdatum för nästa uppsatstävling är den 15 juni 2023.

Uppsats skickas till Karlfeldtsamfundet som e-post till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Det ska framgå när och vid vilket lärosäte uppsatsen är skriven.
Vid eventuella frågor, kontakta gärna Anders Back via ovanstående e-postadress.

Den 5 oktober håller samfundsmedlemmen och tidigare styrelseledamoten i Karlfeldtsamfundet Lars Falk ett föredrag om hur Karlfeldt mötte Gustaf Fröding och Nathan Söderblom i Uppsala. 

Stabby Prästgård, Stabby backe 1, Uppsala
Onsdag 5 oktober kl. 19.00

Inträde 40 kronor kontant eller Swish.
Efter föredraget finns kaffe med hembakt till självkostnadspris.

Arr: Bondkyrko Hembygdsförening

Årets Karlfeldtpris på 75 000 kronor tilldelas poeten Ingela Strandberg med motiveringen:

ingela strandberg 62b9efec399ac”I sin diktning gestaltar Ingela Strandberg naturens och människans nattsidor såväl som stunderna av nådefullt ljus. Hennes poesi rör sig lika hemtamt i det svenska odlingslandskapet som bland stjärnbildernas uråldriga teckensystem. Med en unik röst förvaltar hennes språk den lyriska traditionen från Erik Axel Karlfeldt. Därför får Ingela Strandberg 2022 års Karlfeldtpris.”

Hjertner5 oktober kl. 19.00 i Missionskyrkan, Leksand
Biljettinformation

Musikteater i Karlfeldt och Himlaspelets anda av och med Lars Hjertner

Himlaspelet, eller som det egentligen heter: Ett spel om en väg som till himla bär skrevs av Rune Lindström och hade premiär i Leksand i augusti 1941. I denna version återberättas historien av Lars Hjertner, som ensam gestaltar några av de olika rollerna i spelet om den unge drängen Mats som ger sig ut på vandring för att träffa Gud fader och ställa honom till svars för sin trolovades död. Rune Lindströms text blandas här upp med en del av Erik Axel Karlfeldts dikter. Karlfeldt var Lindströms litterära förebild och många av Karlfeldts dikter kan med lätthet placeras in i själva handlingen.

Ett samarrangemang mellan Sensus Studieförbund och Karlfeldtsamfundet

Lagom till märkesåret 2021 för att uppmärksamma att det är 90 år sedan Karlfeldt dog, och även till minne av vännen Christer Åsberg, har vår italienske medlem Adriano De Angeli utkommit med ytterligare en samling översättningar av Karlfeldts dikter. De två första, Vildmarks- och kärleksvisor och Hösthorn, kom 2014 respektive 2019. Nu finns en ny utgåva med 50 utvalda dikter från diktsamlingarna ­Fridolins visor, Fridolins lustgård och Dalmålningar på rim, Flora och Pomona, Flora och Bellona samt Tidiga dikter och Sena dikter. En sann tribut till minnet av Christer Åsberg och Erik Axel Karlfeldt!

Gunilla Stenman Jacobson

Karlfeldtsamfundet minns med tacksamhet vår tidigare ordförande Lars-Erik Linnarsson (1929-2021) som har lämnat oss. Han var ordförande åren 1991-1998. Här på bilden fångad i sitt journalistvärv på Falköpings tidning, där han skrev under signaturen ELL. Fotot är hämtat från utställningen ”Falköping i bild”, 1952. 

lars erik linnarsson 1952

Karlfeldt-pris 2021

Karlfeldtsamfundet utlyser en uppsatstävling för uppsatsskribenter på B- och C-nivå inom litteraturvetenskap eller angränsande ämnen. Uppsatsen ska behandla Erik Axel Karlfeldts diktning och författarskap. Prissumman är 15 000 kronor. Sista inlämningsdatum för uppsatsen är den 15 juni 2021.

Uppsats ska skickas till Karlfeldtsamfundets ordförande, dels i papperskopia:

Odd Zschiedrich, Roslagsvägen 91, 114 19 Stockholm

och dels som e-post: odd.zschiedrich(a)hotmail.com

Vid eventuella frågor, kontakta gärna ordföranden via ovanstående e-postadress.

Anna Ihlis hyllade tonsättningar av Karlfeldts poesi i sprakande dräkt med Joakim Unander och Dalasinfoniettan ska äntligen få upplevas live!

Torsdag 10 november 19.00 i Kulturhuset tio14, Falun
Fredag 11 november 19.00 i Gagnefs kyrka

Det skulle egentligen ha blivit en konsert sommaren 2020. Men precis som allt annat sköts det upp. På initiativ av Musik i Dalarna ändrades planerna till något mer beständigt. Repertoaren utökades med fler arrangemang som ger Karlfeldts poesi i Annas tonsättningar en storslagen och nyansrik kostym. Det är vemodiga nyanser och stora känslor på albumet "Det ömmaste ord" som släpptes i november 2021 och som hyllats av en enad kritikerkår.

Medverkande:
Anna Ihlis, sång
Hanna Enlöf, sång och gitarr
Hanna Turi, sång
Björn Sima, trummor
Joakim Unander, dirigent 
Dalasinfoniettan

Repertoar: Musik av Anna Ihlis, arrangerad av Joakim Unander, till texter av Erik Axel Karlfeldt, samt några renodlade orkesterstycken.

Det ommaste ord 2

Svenska Akademiens svensklärarpris har idag tilldelats Lillemor Karlsson på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. Ledamot Tomas Riad var prisutdelare i Akademiens fullsatta monter på Bokmässan. Karlfeldtsamfundet gratulerar Lillemor. Det är flera av hennes elever som har tilldelats Ungdomens Karlfeldtpris för fina uppsatser om Karlfeldt.

Svensklararpris

Karlfeldtsamfundet utlyser en pristävling om bästa uppsats om Erik Axel Karlfeldt. Tävlingen år öppen för dig som är född 2002 eller senare. Vi behöver få din uppsats senast den 15 juni 2023 för att du ska kunna vara med i tävlingen. Prissumman är maximalt 10 000 kronor och kan fördelas på högst tre prissummor.

Jubileumsprogrammet på Karlfeldtsgården Sångs I Sjugare torsdag den 7 juli flyttas till Siljansnäs kyrka kl 14.30. Allmänheten inbjudes. Fri entré.

Allt regnande har tyvärr gjort det omöjligt att emot många gäster och bilar på Sångs. 

Medverkande:
LARS HJERTNER och ANKI JONES, Göteborgsoperan
MATS JOHANSSON, piano
MIKA LARSSON  och ANDERS ÅKERLUND berättar
ODD ZSCHIEDRICH, ordf. Karlfeldtsamfundet
GUNBRITT BERGGREN, Sångs

Välkomna!

100 år har gått sedan familjen Karlfeldt flyttade in i byn Sjugare vid ­Oplimens strand. Efter ett år av planering och byggnationer kunde så äntligen Sånggården tas i besittning och bli det älskade sommarhemmet. Vi ska glädjas med gårdens nu­varande ägare Bo och Gunbritt Berggren och få njuta av trädgården i sin högsommarprakt. Det blir som en sen Sångsdag med ekon från tio ­decennier. Av en händelse sammanfaller våra sommar­mötesdagar med ett från 2021 uppskjutet 80-årsjubileum av Himlaspelet som vi också får vara med att fira.

Karlfeldtsamfundets högskolepris 2021 tilldelas i år tre B-uppsatser från litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Samtliga pristagare är studerande på lärarutbildningens ämneslärarlinje. Uppsatserna kan, kortfattat sägas, belysa vilka förutsättningar gymnasieskolans styrdokument ger för att arbeta med äldre lyrik och analyserna utgår från Karlfeldts lyrik.

Prissumman på 15 000 kronor fördelas lika mellan:

Alfred Dino Svahnberg; Förutsättningars för äldre lyrik i gymnasieskolans svenskämne. Exemplet Erik Karlfeldt.
Clara Edström: Karlfeldt och ämnesplanen.
Siri Strand: Karlfeldt i ett annat sekel. En analys av sju elevtexter.

Sofia AndersSångerskan Sofia Sandén ger tilsammans med kritikerrosade folkmusikerna Anders Nygårds, Ian Carr och Staffan Lindfors en konsert med Karlfeldttema, ”Drömmen och livet”.

Hildasholm, Leksand den 22 juli kl. 19.00

Biljettpris 180 kr. Information och bokning på hemsida Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Inför firandet 2014 av Erik Axel Karlfeldt 150 år kontaktade Gunbritt Berggren i Karlfeldtsamfundets styrelse kontaktade musikerna Sofia Sandén och Anders Nygårds i syfte att väcka tanken på att skapa nya tonsättningar av Karlfeldts dikter. Resultadet blev CD-skivan "Drömmen och livet" (2016), som fått mycket fina recensioner. Förutom Sofia Sandén (sång) och Anders Nygårds (fiol, viola, gitarr, mandolin, klockspel, tramporgel) medverkade Lars Hjertner (recitation), Ian Carr (gitarr) och Staffan Lindfors (bas) på skivan. Musiken är komponerad av Anders Nygårds och Sofia Sandén. Anders Nygårds har arrangerade också musiken. 

Läs mer om CD:n ”Drömmen och livet”

Sommar, sensommar, höst… allt måste senareläggas för att vara något så när säkert, men skam den som ger sig. Ingenting är som vanligt i år. Nu inbjuder vi till en mycket efterlängtad sammankomst i Karlfeldtsamfundet.

Vi samlas i Västerås som är Karlfeldts gymnasiestad och förknippad med hans ungdom. Där fanns den biologilärare som inspirerade och vägledde hans intresse för botanik som återspeglas i årets nya bok i vår skriftserie. Till barndomsbygden återvände han också till sist och begravdes för 90 år sedan vid Folkärna kyrka, vilket vi uppmärksammar i programmet.

Karlfeldtsamfundet utlyser en pristävling om bästa uppsats om Erik Axel Karlfeldt. Tävlingen år öppen för dig som är född 2001 eller senare. Vi behöver få din uppsats senast den 15 juni 2021 för att du ska kunna vara med i tävlingen. Prissumman är maximalt 10 000 kronor och kan fördelas på högst tre prissummor.

Karlfeldtsamfundets traditionella vintermöte, som vi redan skjutit på en gång, måste tyvärr ställas in. Att fortsätta skjuta upp under rådande omständigheter är ett för stort risktagande. Vi gör detta med sorg i hjärtat, inte enbart för att arrangemanget i sig inte blir av utan också för att det hade varit så roligt att få återses efter så lång tid! Vi återkommer med uppdatering beträffande sommarmötet som än så länge planeras till den 13-15 augusti på Västanviks folkhögskola.

Styrelsen