Drömmen och livet – ny CD med tonsatta Karlfeldt-dikter

I samband med Karlfeldtsamfundets årsmöte på Dalarnas Museum i Falun den 13 augusti lanserades en ny CD-skiva med Karlfeldt-dikter tonsatta av Anders Nygårds och Sofia Sandén.

Sofia AndersDet var inför firandet av Erik Axel Karlfeldt 150 år som Gunbritt Berggren i Karlfeldtsamfundets styrelse kontaktade musikerna Sofia Sandén och Anders Nygårds i syfte att väcka tanken på att skapa nya tonsättningar av Karlfeldts dikter. Resultadet blev CD-skivan "Drömmen och livet" som fått fina recensioner i Dala-tidningarna och fler recensioner väntas i takt med att skivan sprids. 

Dala-Demokraten skriver Martin Lindström: "När Nygårds och Sandén klär Karlfeldts observationer över växt och vatten, ros och sorger, sol, vindar, hjärtslag och skuggor når de personbästa. Man känner verkligen att de vill att dikten ska användas. Därför är multimusikanten Anders Nygårds och sångerskan Sofia Sandéns regi balanserad, cool och tydlig."

I Dalarnas Tidningar skriver Ragna Fahlander: "Och han är ju sångbar, Karlfeldt. Sofia Sandén tolkar honom med lätt och klar stämma. Jag har flera favoriter på skivan – Väverskan, som väl är en långsam vals, Visa i enskogen, lättfotad och medryckande, och den lyriskt vädjande Dina ögon äro eldar. Anders Nygårds som även spelar sex instrument har arrangerat en musikalisk tondräkt som klär och lyfter."

Förutom Sofia Sandén (sång) och Anders Nygårds (fiol, viola, gitarr, mandolin, klockspel, tramporgel) medverkar Lars Hjertner (recitation), Ian Carr (gitarr) och Staffan Lindfors (bas) på skivan. Musiken är komponerad av Anders Nygårds och Sofia Sandén. Anders Nygårds har också arrangerat musiken. 

Anders Nygårds är riksspelman från Rättvik, mångsidig musiker och kompositör som ­arbetat med många olika artister och grupper. Han har bland annat skrivit teater- och filmmusik till "Hemsöborna" och "Falubränderna" på Dalateatern samt filmerna "Masjävlar" och "Hallåhallå" av Maria Blom.

Sofia Sandén är sångerska och folkmusiker från Leksand med många års erfarenheter från scener i Sverige och utomlands. Hon har ett flertal skivinspelningar bakom sig med bland annat folkmusikgruppen Ranarim.

Drömmen och livetDikter på CD-skivan:
Visa i enskogen
De tysta sångerna
Vårnatt
Sommardansen
Dina ögon äro eldar
En vandringsdag
Drömd lycka
Nu öppnar nattglim sin krona
Drömmen och livet
Väverskan